[review] waarvan wij droomden

Waarvan wij droomdenWaarvan wij droomden by Julie Otsuka
My rating: 4 of 5 stars

De oorspronkelijke titel van dit boek,’The buddha in the attic’, dekt de lading niet zo goed als de Nederlandse ‘waarvan wij droomden’, vind ik.

Otsuka laat in dit bijzondere boekje immers de Japanse picture brides aan het woord. (Tussen 1907 en 1920 kwamen in totaal 24000 meisjes en jonge vrouwen aan op Hawai en aan de westkust van de Verenigde Staten, uitgehuwelijkt aan Japanse immigranten op basis van een foto en een brief – een geschiedenis die mij behoorlijk onbekend was.)

Ontelbare anonieme vrouwen worden in enkele zinnen neergezet, vrouwen van verschillende afkomst, herkomst, leeftijd; sommige droomden van een beter leven, sommigen wilden alleen maar trouwen, anderen waren liefst nooit getrouwd, sommigen wilden onder het juk van hun familie uit, anderen wilden dolgraag geld kunnen sturen naar hun familie. Ze werden boerinnen, kamermeisjes, poetsvrouwen. Sommigen troffen het met hun man, anderen niet. Otsuka geeft met individuele stemmen hun collectieve geschiedenis weer, van hun ervaringen tijdens de oversteek, dromend van de knappe man op de foto, tot wanneer ze – vele illusies armer – tijdens WOII gedwongen werden hun huizen te verlaten.
Het boek volgt geen enkel personage diepgaand maar slingert zich een weg door ontelbare levens, met als rode draad het feit dat al deze vrouwen in dit nieuwe land met de onuitspreekbare taal altijd vreemdelingen zullen blijven.

Zoveel mensenlevens die voorbijgaan als een zucht in de wind, ook los van de migranten-thematiek word je hier een beetje stil van, een beetje ongemakkelijk ook.

Mooi.

Advertenties

Zeg je gedacht hierover!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s