droedelen in stijl met zentangles

Wat krijg je wanneer je een kunstenares, gespecialiseerd in kalligrafie, en een monnik, gespecialiseerd in meditatie, samenbrengt? Een vorm van tekenkunst die zo eenvoudig, rustgevend en repetetief is dat je er het begrip ‘zen’ op kan plakken. Wat krijg je wanneer de vernoemde personen ook nog een neus voor zaken hebben? Een geregistreerd handelsmerk waar intussen al veel geld aan verdiend is: zentangle®.

Zentangle (zentangle by PaperArtStudio)

Tangle is het Engelse woord voor droedelen. Plak er het woordje zen voor en dan weet je waar zentangle voor staat: mindful droedelen.

Het basisconcept is simpel: op een vierkant papiertje van ca. 9 cm op 9 cm teken je uit de losse pols een vierkant. Dit vierkant verdeel je in vlakken door er een lijntekening in te maken.  Vervolgens gebruik je een fijn zwart stiftje en vul je elk vlak op met een tangle-patroon. Sommige van deze patronen zijn erg simpel; andere lijken moeilijk maar zijn het eigenlijk niet. De (geregistreerde!) slogan van Zentangle is dan ook ‘anything is possible, one stroke at a time’ en dat klopt. Zelfs ik droedelde al iets bij mekaar dat op iets trekt. (Ik krijg het alleen maar niet goed gedigitaliseerd, dat zal voor volgende keer zijn. Ziehier de laatste.)

basisboek zentangle

Er bestaan dus boeken over, zoals het blauwe boek op de foto hierboven, met een inleiding over het zen-aspect, en een hondertal patronen stapsgewijs uitgelegd. Maar wie een beetje engels leest en zich niet laat afschrikken door een ei-volle website heeft alles bij de hand via de site tanglepatterns.com. Er bestaan intussen 148 officiële tangle patronen – ik vind dat dus echt onvoorstelbaar, gepatenteerde droedels! Zit je tijdens een telefoongesprek wat in de marge te krabbelen en heb je ongemerkt een auteursrecht geschonden. Er bestaan ook nog ontelbare niet gepatenteerde varianten, op tanglepatterns.com alfabetisch verzameld onder de roze letterbalk. Soms wordt er verwezen naar een andere site en moet je even lezen wat er staat (of gewoon goed uitkijken naar de roze link ‘here’ om verder te klikken naar de uitleg)

Een echte zentangle is abstract, heeft geen boven- of onderkant en past dus in een vierkant,  maar je kan er zoveel meer mee. Op Pinterest zijn de prachtigste voorbeelden te vinden van ZIA’s (Zentangle Inspired Art). Pas ontdekte ik dat een ex-collega er ook mooie dingen mee doet op haar site .

Hoewel het in de VS al enige jaren meegaat, had ik er in België nog nooit van gehoord tot ik afgelopen zomer die boeken zag liggen. PaperArtStudio geeft workshops, maar online is er in het Nederlands niet zo veel te vinden. Op de Canadese blog I am the diva wordt wekelijks een nieuwe uitdaging voorgesteld, bepaalde patronen die je moet combineren of een thema,… Deze week naar aanleiding van de herfst: bladeren. Erg fijn om mee te doen, al is het maar voor jezelf wanneer je zonder inspiratie zit en zomaar wat gaat droedelen. Maar wacht, is dat nu juist niet het concept van droedelen… mindless in plaats van mindful?

Advertenties

One thought on “droedelen in stijl met zentangles

Zeg je gedacht hierover!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s