[review] de autonauten van de kosmosnelweg

De Autonauten van de KosmosnelwegDe Autonauten van de Kosmosnelweg by Julio Cortázar
My rating: 4 of 5 stars

Dit is een boek dat je zeker niet op je e-reader mag lezen, al is het maar vanwege de foto’s en de tekeningen. Lees het ook niet in de winter, in een drukke stad of in het gezelschap van mensen die niet van lezen houden. Kies een mooie zomerdag vol zoemende insecten, draag teenslippers en zoek een verlaten bank of een warme muur.

De Argentijnse schrijver Julio Cortàzar, zijn vrouw (schrijfster en fotografe) Carol Dunlop, en hun rode Volkswagen busje Fafner alias de draak ondernamen in 1982 een expeditie langs de snelweg Parijs-Marseille. Met enkel mekaar, twee schrijfmachines en een hoop boeken als gezelschap zouden ze gedurende dertig dagen de snelweg niet verlaten. Elke dag werden twee opeenvolgende parkeerplaatsen aangedaan en op de tweede werd overnacht, in het veilige binnenste van Fafner.
Deze tocht resulteerde in dit wonderlijke, mooi vertaalde boek dat deels reisverslag, deels fictie maar bovenal een ode is aan de verwondering, de liefde, de levenskunst.

Als toemaatje werd ik door de vele foto’s teruggevoerd naar die lome zomerdagen in de jaren 80, toen ik als kind vanop de achterbank werd losgelaten op diezelfde parkeerplaatsen langs de Route du Soleil. Genieten.

Advertenties

Zeg je gedacht hierover!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s