het Nederlands en de panda

foto Wikipedia

foto Wikipedia

Panda’s zijn het niet waard om gered te worden, schreef Timothy Lavin. Panda’s zijn lui, en dom, en vertonen geen enkel instinct tot zelfbehoud. Ze eten alléén maar bamboe, een plant met een zeer lage voedingswaarde, zodat ze de hele dag door moeten eten en daarmee hun ondergang bespoedigen. Er wordt wereldwijd hopen geld over de balk gesmeten om deze slome diersoort in stand te houden.
Daarna las ik dat de ambtenaren in Menen, vlakbij de Waalse en de Franse grens, verplicht worden alleen nog maar Nederlands te spreken aan het loket. Het Nederlands komt teveel in de verdrukking, zegt burgemeester Martine Fournier. De ambtenaren zullen een cursus agressiebeheersing krijgen, ‘want,’ zegt de burgemeester, ‘mensen die tot voor kort in hun eigen taal geholpen werden, zullen nu op een muur van Nederlands botsen.’
Ik dacht meteen aan Timothy Lavin. Want als mensen die vlotjes Frans spreken plots moeten doen alsof omgekeerde vlammende tongen hun spraakvermogen hebben weggenomen, en desnoods met gebarentaal moeten communiceren liever dan ‘cinquante euros’ te mogen zeggen, en als dat dan enkel en alleen tot instandhouding van het Nederlands moet dienen, dan zijn wij panda’s.

Advertenties

One thought on “het Nederlands en de panda

Zeg je gedacht hierover!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s