we worden alsmaar meer open

We worden alsmaar meer open, en dat schept nieuwe opportuniteiten. Dat is één facet van de evolutie zoals die geschetst werd op een lezing door Yuri Van Geest. Yuri is de nederlandse ambassadeur van de ‘Singularity University’ in Silicon Valley.

Singularity is een begrip dat staat voor het tijdstip waarop alle technologische vernieuwingen uit domeinen zoals ICT, biotech (DNA lezen en schrijven), nanotech, neurotech, robots, artificiële intelligentie, brain computer interfaces, 3D printers en ruimtevaart versneld samenkomen, of ook: het tijdstip waarop technologie de mens heeft ingehaald, en machines zichzelf en de wereld zullen verbeteren tot een niveau dat voor de hedendaagse mens niet meer te begrijpen is.

Dat de veranderingen alsmaar sneller en sneller toenemen, staat buiten twijfel. Jaren geleden bezochten we eens het Nationaal museum van de Prehistorie in Frankrijk. Onthutsend. Miljoenen (echt, miljoenen) jaren deden we erover om in plaats van een gewone steen een lichtjes bijgewerkte steen te gebruiken om een noot te kraken. De uitvinder van de naald (zo’n slordige 2 miljoen jaar later) moet een ongekend genie geweest voor zijn tijd. Kijk vervolgens naar wat onze overgrootouders vanaf de 19de eeuw allemaal uitvonden: fiets, auto, trein, vliegtuig, kunststof. Onze grootouders gingen in één leven van grammofoon over radio tot kleurentelevisie. Ze schoten een man naar de maan en weer terug met een computer die minder krachtig was dan mijn telefoon waarmee ik, just for fun, boze vogels op varkens schiet. Onze kinderen weten niet beter dan dat muziek uit een toestelletje komt dat in je handpalm past, dat je van overal met je telefoon een filmpje naar iemand kan sturen, en dat Google alles weet.

insect-drones

Yuri schotelde ons in hoog tempo de recentste evoluties voor. Van Google Now die door analyse van mails, surfgedrag en gps weet waar ik naartoe ga en me alvast het weerbericht van mijn bestemming toont, over drones die niet van insecten te onderscheiden zijn, tot apps waarmee je in enkele clicks een 3d model maakt van een voorwerp en dat vervolgens naar je 3d printer stuurt, en de nieuwe piraterij die dat met zich meebrengt. Over autonoom rijdende auto’s, over een chip (een LOC, Lab-on-a-chip) die je inslikt en die informatie over je gezondheid draadloos doorstuurt naar je dokter (of naar een app voor de doe-het-zelvers). Over het in kaart brengen van je DNA, of simpelweg van de risico’s op blessures voor topsporters. En dat zijn alleen nog maar de uitvindingen die al bestaan, en wettelijk zijn goedgekeurd.

Zijn in ontwikkeling: drones die kunnen ingezet worden in de landbouw, DNA ‘lego’, bio-LEDs (levende lichtbronnen, zoals lichtgevende planten),…  Google Glass, de futuristische Google bril waarmee je hands-free op internet surft en foto’s en filmpjes maakt via stemcommando’s, wordt eind dit jaar verwacht. Het ding zit momenteel in een proefproject, met enkele duizenden ‘explorers’, en de Wall Street Journal publiceerde alvast de Etiquette Guide. Door onze toenemende openheid delen we straks niet alleen onze foto’s, locaties en statussen maar ook ons DNA profiel. En dat alles draagt ertoe bij dat het Singularity moment sneller en sneller dichterbij komt.
Gisteren werd het eerste schot gelost met het allereerste plastiek pistool geprint met een 3d printer, dus ik verzin hier niets.

May we live in interesting times, I say.

Advertenties

2 thoughts on “we worden alsmaar meer open

  1. Pingback: Amoras | Mafaldine

  2. Pingback: kinderen en Facebook | Mafaldine

Zeg je gedacht hierover!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s