en wat is dat dan precies, geocaching?

Tot ongeveer een half jaar geleden kreeg ik deze vraag wel vaker, nadat ik vertelde wat we op een mooie zondag gedaan hadden, of wat we van plan waren tijdens een minitripje naar Zeeland bijvoorbeeld.
Maar de laatste tijd gaat het anders, meer van: “Ah geocaching, mijn buur/schoonbroer/iemand-van-de-ouderraad doet dat ook, dat lijkt me wel leuk.”
Waarop ik dan kan zeggen “Je kan het ook eens proberen hé, heb je geen smartphone?” En zo is er dan alweer een nieuwe geocacher geboren. Waarmee ik nu niet wil zeggen dat ik een persoolijk aandeel heb in de toenemende bekendheid van het spel. Ik ben redelijk zeker dat het eerder aan het toenemend aantal smartphones ligt.

Want wat is dat nu precies, geocaching?

op www.geocaching.be staat het als volgt uitgelegd:

Iemand verstopt ergens een waterdichte doos, met daarin een logboek en een aantal voorwerpen. Met een hand-GPS, al voor een paar honderd euro verkrijgbaar, bepaalt hij de precieze coördinaten van de schuilplaats. Vervolgens publiceert hij die op het internet: http://www.geocaching.com. Andere mensen lezen op de Geocache-website die coördinaten en kunnen dan op zoek gaan naar de “cache” (schat). Vinden ze hem, dan schrijven ze hun bevindingen over de tocht neer in het logboek en mogen ze uit de doos een voorwerp nemen, maar ze moeten er ook weer één bijplaatsen. Zo verandert de inhoud van de schat voortdurend. Het plezierige aan geocaching is dat diegene die de schat verstopte u laat kennis maken met mooie plaatsen; natuurgebieden, bezienswaardigheden, enz., die u anders misschien nooit zou ontdekken.

Deze informatie is inmiddels een beetje achterhaald. Vervang gerust de ‘met een hand-GPS, al voor een paar honderd euro verkrijgbaar,..’ door ‘met een smartphone, al voor een paar honderd euro verkrijgbaar moest u er nog geen hebben,..’. Staar je ook niet blind op het woordje ‘schat’, de meeste schatten komen uit de kindersurprise eitjes. En een heleboel caches hebben de afmeting van zo’n doosje waarin vroeger de filmrolletjes zaten (het zìjn eigenlijk gewoon die zwarte doosjes – dààr zijn die allemaal naartoe!), en bevatten niets dan een piepklein opgerold logboekje. Je speelt dit spel vooral om het vinden, en daar dan mee te kunnen stoefen op je online profiel. En om de mooie wandelingen of fietstochten die je anders niet zou maken, en de plekken die je anders nooit zou ontdekken. Ook handig om kinderen warm te maken voor een wandeling, de wandeling heeft plots een doel, en een schat! (tip: neem zelf ook iets mee, om teleurstellingen te vermijden)

Behalve wat lezen kan je op de belgische geocaching site niets doen. Alles speelt zich af op www.geocaching.com. Kies om te beginnen in het menu voor Play, en vervolgens voor Hide & Seek a cache. Wie goed heeft geklikt komt dan op een pagina terecht met onder het kopje ‘seek a cache..’ de link search from the map, waarmee je op de (wereld, jaja)-kaart komt. Aan de linkerkant van het scherm zit een zoek-paneel (dat zit soms dichtgeklapt, klik dan op de grijze verticale balk). Vul in de zoekbox je straatnaam spatie gemeentenaam in, en kijk! Wedden dat er een paar geocaches in je buurt verstopt zitten? (probeer niet te zoomen of te pannen op de kaart, want dan werkt er vaak niets meer en kan je best opnieuw beginnen.)
Klik op een icoontje van een cache en vervolgens op de titel die in het popupje verschijnt voor de info.

Maak een profiel aan op geocaching.com.
Download de officiële Groundspeak geocaching app op je smartphone, en je bent vertrokken.

Advertenties

Zeg je gedacht hierover!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s